luni, 13 octombrie 2008

Baschet



Baschetul, sau cosurile cu surprize

«lnitiativa libera nu este decat o meditatie intre functiunea care defineste pe fiecare echipier ca «individ comun» si echipa.
Daca initiativa individuala ar lua-o inaintea acestei organizari colective si ar tinde sa se afirme pentru ea insasi, "spiritul de echipa" ar fi pierdut. »


J.P.Sartre









ISTORIC

Unul dintre cele mai raspandite jocuri sportive in lume, baschetul, se caracterizeaza prin finetea, precizia si fantezia exercitiilor tehnice si tactice, prin talia inalta si calitatile fizice deosebite ale sportivilor, toate acestea implicate intr-o lupta sportiva care pretinde spirit de echipa si de sacrificiu, inteligenta si rezistenta nervoasa.






Jocuri cu mingea, asemanatoare baschetului pe care-l cunoastem noi astazi, au tost practicate cu multe secole in urma in diferite zone ale lumii. Vechile populatii incase, maia si aztece practicau un joc in care mingea era aruncata intr-un inel de piatra, suspendat orizontal pe un zid. Bastinasii din Florida aveau o tinta formata dintr-un cos de nuiele iar indienii din America plasau un fel de cos in trunchiuri de copac.






In anul 1891, un tanar asistent de la colegiul Spring-field, din statul Massachusetts (S.U.A.), pe numele sau James A. Naismith, incercand sa faca mai variate lectiile de educatie fizica ale studentilor, cu un continut mai atractiv si mai dinamic, fara conditii materiale deosebite, a combinat unele reguli din jocul de fotbal cu 13 reguli noi si a inlocuit poarta cu un cos suspendat pe un perete. Astfel a luat nastere sportuli caruia i s-a spus apoi baschet ball (basket = cos, ball = minge).






La inceput echipele erau alcatuite din cate 50 dejucatori, apoi numarul s-a redus treptat pentru a se ajunge la echipe formate din 5 jucatori pe teren. Jocul se raspandeste in Europa, fiind prezentat demonstrativ la Jocurile Olimpice din 1904 (de la St. Louis). In 1932 se constituie Federatia Internationala de Baschet Amator (F.I.B.A.) si din 1935 se disputa campionatele europene (la care a participat si tara noastra). Este de mentionat ca baschetul a fost primul joc pe echipe in care au aparut fetele pe terenurile sportive.






La noi in tara, primele demonstratii de baschet au fost efectuate in 1920. Pina in 1923, baschetul se practica in special in liceele din capitala, organizindu-se sporadic competitii interscolare. Din 1928 se constituie diferite echipe (masculine), la cluburile Sportul Studentesc, Juventus, T.C.R. etc.






Federatia Romana de Baschet si Volei ia fiinta in 1931, fiind initiat atunci primul campionat regional masculin. In aceasta perioada nu existau mai mult de 150-200 sportivi legitimati, baschetul traind mai ales din insistentele si pasiunea unor animatori. Dupa 23 august 1944 acest frumos si spectaculos sport incepe sa aiba caracter de masa; sunt organizate campionate republicane (din 1947), se participa la primele Jocuri Balcanice (1946), sunt organizate anual campionate scolare si universitare precum si festivaluri de minibaschet pentru copii.






Pe plan international, mentionam clasarea de 3 ori pe locul IV la campionatele feminine europene (1964,1966, 1968) si de 2 ori pe locul V la cele masculine (1957,1967), precum si unele succese ale echipelor de club Steaua, Dinamo, Politehnica Bucuresti, Rapid etc. In 1981, la Campionatele Mondiale Universitare echipa de fete a Romaniei s-a clasat pe locul III, cucerind medalia de bronz, iar echipa masculina a ocupat locul IV.






Cel mai tare campionat din lume este N.B.A!








National Basketball Association (N.B.A.) este liga de baschet care îşi desfăţoară activitatea în Statele Unite ale Americii şi Canada<).






Din acestă ligă fac parte 30 de echipe dintre care 29 din Statele Unite şi una din Canada. NBA este împărţită în 2 conferinţe ( est si vest), fiecare dintre ele având 3 divizii de câte 5 echipe grupate geografic.






O echipă joacă 82 de meciuri într-un sezon, iar la sfârşitul acestuia, cele mai bune 8 echipe din fiecare conferinţă joacă în turneul final (playoff) în sistem eliminatoriu. Câştigătoarea din est joaca cu cea din vest in "Marea Finala" după sistemul 4 jocuri din 7, adică prima echipa care câştigă 4 meciuri obţine titlul de echipă campioană a anului respectiv.

O alta forma a baschetului este STREETBALL!







Fenomenul Streetball

Campionatul Sport Arena Streetball a adunat în vara anului 2008 peste 4.000 de jucători. Meciurile a p rinse şi demonstraţiile de excepţie au atras din ce în ce mai mulţi participanţi şi spectatori pe te renurile amenajate în Politehnica Bucureşti.





La americani, streetballul este o adevărată religie. Nici nu este greu în condiţiile în care la aproape fiecare colţ de stradă gă se ş ti un panou la care să încingi o miuţă. Dori nţa de a câştiga cu orice preţ dă naştere la pasiuni duse la extrem şi mulţi jucători care ajung vedete în NBA apreciază “şcoala streetballului” în special din punctul de veder e al călirii caracterului.

Genul de turnee 3 la 3 organizate peste Ocean, dar şi în Europa a început să cuprindă tot mai mulţi adepţi şi în România. S-a a juns ch iar la organizarea unui campionat , singurul de acest fel de la noi, care în acest an este la cea de-a patra ediţie.

Sport Arena Streetball a reunit la fiecare dintre cele patru turnee ale sezonului numărul maxim de echipe admise, 200, cele mai bune dintre acestea disputându-şi titlurile supreme la diversele categorii de vârstă în cadrul Turneului Master care a avut loc în ultimul weekend din luna septembrie.

Francezul zburător

Terenurile Sport Arena din cadrul Politehnicii Bucureşti
au fost şi anul acesta gazda celor mai tari slam-dunkeri din lume, venind SUA, Canada, Franţa sau Serbia, şi au adunat numeroşi jucători profesionişti români şi străini, dar şi vedete ale sportului românesc.

Câştigătorul concursului de slam-dunk de la primul turneu al anului, francezul Guy Dupuy, a revenit în România după mai multe competiţii de gen câştigate în Statele Unite pentru a se impune şi la Master.

Guy a aruncat în aer spectatorii care mai aveau puţin şi năvăleau pe teren după fiecare execuţie a sa, reuşind din nou să înscrie peste o maşină, aşa cum o făcuse şi în primăvară. La cea mai populară categorie, masculin plus 18 ani, două echipe din Serbia, care au participat ală
turi de echipa românească “Urşii Carpatini” la Campiona tul Mondial de Streetball de la Moscova, au fost invitate special pentru Turneul Master.

Ospitalitatea românească nu s-a manifestat însă decât în afara terenului, Serbia 1 pierzând finala la mare luptă cu o echipă de tradiţie din Bucureşti, „Verde şi Asociaţii“, care chiar dacă nu era cotată printre favorite a reuşit să devină cea mai bună echipă de 3 la 3 a anului 2008.








Baschetul a debutat la Jocurile Olimpice în 1904, cu ocazia Jocurilor Olimpice de la Saint Louis. Fiind co nsiderată mai degrabă o disciplină demonstrativă, medaliile au lipsit.

Abia în 1936 baschetul masculin a devenit sport olimpic în adevăratul sens al cuvântului. Baschetul feminin a apărut în calendarul olimpic 36 de ani mai târziu, în 1972.

Statele Unite domină istoria olimpică a basc hetului, cu 12 medalii de aur. La masculin, SUA au câştigat toate ediţiile de JO dintre 1936 şi 1972, când au pierdut în faţa URSS-ului, după cel mai controversat meci de baschet din istoria Olimpiadei. Drept protest, americanii au refuzat să primească medaliile de argint.

Statele Unite au dat Jocurilor Olimpice şi cea mai valoroasă echipă de baschet a tuturor timpurilor. Dream Team-ul american din 1992, cu jucători ca "Magic" Johnson, Michael Jordan sau Scottie Pippen, a câştigat într-o manieră categorică turneul olimpic de la Barcelona, după o finală disputată împotriva
Croaţiei. Echipa de baschet a României nu a reuşit să se califice la nicio ediţie a Jocurilor Olimpice.






In concluzie baschetul este un joc frumos, care dezvolta spiritul de echipa, este benefic pentru organism (ca dealtfel orice sport este bun pentru sanatate) si este un foarte bun mod de a-ti petrece timpul liber!














Un comentariu:

Alexandra spunea...

fain georgica...fain:D .bv!